Verhalen vangen voor de Achterhoek!

07
Vr Jun

Verhalen vangen voor de Achterhoek!

Naar school in noodbarakken. De introductie van telefoon en televisie. Een muntje in de gasmeter stoppen. De wederopbouwperiode (1945-1965) roept bij veel mensen de nodige herinneringen en associaties op. Het is een periode waarover mooie verhalen te vertellen zijn. Deze verhalen zijn de moeite van het bewaren waard! Om deze verhalen te bewaren gaan verhalenvangers op pad. Eén van hen is Janette van Egten. 

Klomptgoed 
Janette van Egten (44) woont in Lichtenvoorde. Ze werkt in de zorg. Daarnaast heeft ze haar eigen website, Klomptgoed. Daarop plaatst ze foto’s van en verhalen over hetgeen ze in de Achterhoek ziet en beleeft. Bij een project over Het Bloemencorso heeft ze ervaring opgedaan met interviewen. Ook op haar werk is ze het gewend vragen te stellen. Verder schrijft ze voor het bedrijfsmagazine van haar werkgever en voor het kerkblad.

Passie 
Genoeg om handen zou je kunnen zeggen. Toch besloot ze als verhalenvanger aan het project Een nieuwe tijd! deel te gaan nemen. Waarom eigenlijk? “Ik heb een grote passie voor de Achterhoek. Dankzij dit project leer ik van alles over mijn eigen omgeving, mijn eigen buurt. Over gebouwen, gebeurtenissen, personen. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen, wat erg leuk is. Je raakt in gesprek met mensen waarmee je anders niet zo snel in gesprek zou gaan. Het is dus niet alleen mooi voor het projectdat ik meedoe. Ik steek er zelf ook veel van op, het is een verrijking.” 

 Verhalen vangen 
Om de verhalen uit deze periode te bewaren gaan verhalenvangers zoals Janette op pad. Deze interviewers tekenen de persoonlijke herinneringen van mensen op. Zij maken daarbij gebruik van de oral history methode. Zij vragen mensen te vertellen over het dagelijkse leven in de Achterhoek in de naoorlogse jaren. Over de schooltijd. Over huishouden en werk. Landbouw, industrie en techniek. De eerste keer televisiekijken. Op basis van deze gesprekken maken zij verhalen over deze ‘nieuwe tijd’. 

Belangrijk 
Janette beaamt het belang van het project. “Het is belangrijk dat verhalen worden vastgelegd. Dadelijk zijn de mensen die over een bepaalde periode kunnen vertellen er niet meer. Zoals over de Tweede Wereldoorlog. Goed dat rond de komende herdenkingen veel verhalen van mensen worden verteld en vastgelegd. Door deze verhalen te bewaren blijven mensen, zelfs als ze geen kinderen hebben, toch voortbestaan.” 

(foto: Marc Stronks)


Verhalenvangers gezocht
Een nieuwe tijd! is op zoek naar mensen die net als Janette als verhalenvanger aan het project willen meedoen. De verhalenvangers krijgen een cursus oral history aangeboden en worden begeleid bij het interviewproces: van zoeken en benaderen van een verteller tot het schrijven van een verhaal. Meedoen? Neem vrijblijvend contact op met Lian van der Zon (l.vanderzon@erfgoedgelderland.nl).`