70 jaar Avond-vier-daagse in Winterswijk

02
Di Jul

70 jaar Avond-vier-daagse in Winterswijk

Tijdens de oorlog waren zogenaamde ‘wandelmarsen’ door de Duitse bezetter verboden. De wederopbouwperiode kende daarom een opleving van de avondvierdaagse. Ook in Winterswijk werd deze in 1949 voor het eerst georganiseerd. Reden genoeg om 70 jaar na de eerste vierdaagse, de toenmalige organisator in het zonnetje te zetten. Pleun Kruidenier (97) is de naamgever van de ‘Kruideniersroute’ die op 6 juni werd gelopen.

In het kader van het 70-jarige bestaan van de avondvierdaagse wilde de organisatie een speciale route uitstippelen voor ouderen en minder validen. Nicole Rouwmaat van sociaal team ‘De Post’ in Winterswijk pakte dit idee enthousiast op. Er werd een oproep gedaan om oud fotomateriaal aan te leveren om de speciale route aan te kleden. Toen kwam Kruidenier binnenwandelen met een schat aan informatie. Hij bleek de avondvierdaagse 45 jaar lang te hebben georganiseerd en was betrokken bij de eerste vierdaagse in Winterswijk.

Het werd al snel duidelijk dat de nieuwe route naar Pleun Kruidenier genoemd moest worden. Toen Nicole Rouwmaat hem dit meedeelde was hij er meteen van overtuigd om mee te lopen. Pleun Kruidenier werd zodoende in het zonnetje gezet in bijzijn van zijn familie en bekenden. Veel van het fotomateriaal dat hij nog in bezit had werd aan het begin en tijdens de route tentoongesteld. Zodoende konden de deelnemers samen herinneringen ophalen.

Tijdens een nieuwe tijd halen we ook herinneringen aan de wederopbouwperiode op en leggen wij deze vast voor latere generaties. Heeft u een mooi verhaal over de wederopbouwperiode of misschien nog fotomateriaal zoals Pleun Kruidenier? Of wilt u graag helpen bij het vastleggen van deze verhalen? Neem dan contact met ons op!


`