Eerste verhalenvangers aan de slag!

05
Vr Jul

Eerste verhalenvangers aan de slag!

Op maandag 1 juli vond de eerste cursus Oral History plaats binnen het verhalenproject ‘Stemmen van een nieuwe tijd’. Tijdens deze cursus kregen de verhalenvangers een introductie op Oral History en hoe zij zelf als verhalenvanger aan de slag kunnen gaan. De eerste cursisten kunnen zodoende al op pad gaan en verhalen verzamelen over de wederopbouwperiode in de Achterhoek.

Else Gootjes van Erfgoed Gelderland nam de cursisten mee in de wereld van de ‘Oral History’ of gesproken geschiedenis. ‘Oral History’ is geschiedschrijving aan de hand van het optekenen van verhalen. Door het optekenen van getuigenissen kunnen daardoor eigen ervaringen en herinneringen van verschillende mensen bewaard en verteld worden. Hierdoor is het mogelijk om een diverse geschiedenis te laten zien op kleine schaal.

Oral History past dus erg goed bij Een nieuwe tijd! waar niet alleen het erfgoed uit de wederopbouwperiode centraal staat, maar ook de verhalen die laten zien hoe bijzonder deze tijd was in de Achterhoek. Wie kan deze verhalen beter vertellen en optekenen dan de Achterhoeker zelf? Deze zomer zullen de eerste zes verhalenvangers dus al op pad gaan om diverse mensen te interviewen. Dat er genoeg verhalen zijn werd al duidelijk bij de inspiratiebijeenkomst.

In september zal de volgende cursus ‘Oral History’ plaatsvinden. Het is nog mogelijk om je hiervoor aan te melden! De cursus is geheel gratis en je leert in een dag hoe je van interview naar verhaal komt. Na deze dag kun je dan op pad gaan met het vangen van verhalen. Jouw verhaal krijgt dan een plek in onder andere de canon van de wederopbouw. Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Lian van der Zon of Joanne te Winkel.


`