Schrijven over de wederopbouwtijd

23
Wo Ok

Schrijven over de wederopbouwtijd

Wat hebben David Bowie en de kermis in ’s Heerenberg met elkaar te maken? Beiden kwamen aan bod in de schrijfworkshop van Erfgoed Gelderland in kader van het verhalenproject ‘Stemmen van een nieuwe tijd’. De verhalenvangers leerden deze middag hoe zij interviews kunnen omzetten in een mooi verhaal.

Aan het begin van de workshop bleek dat de verhalenvangers enthousiast aan de slag zijn gegaan met het ophalen van verhalen. Er zijn diverse interviews afgenomen. Inwoners van de Achterhoek blijken nog veel herinneringen te hebben aan de wederopbouwperiode. Maar hoe maak je van al deze gedeelde herinneringen mooie verhalen?

De techniek van David Bowie

De interviews die zijn opgenomen worden helemaal uitgeschreven. Zo ontstaat er een lang verhaal met diverse herinneringen. Het is erg moeilijk om uit dit lange verhaal, korte aansprekende verhalen te maken. Gelukkig zijn er diverse technieken om toch mooie verhalen te schrijven aan de hand van het interview.

David Bowie deed vaak nieuwe inspiratie op door teksten uit tijdschriften, boeken en kranten te knippen en deze in willekeurige volgorde weer aan elkaar te plakken. Deze techniek blijkt ook goed te werken voor interviews. Door een lang interview op te knippen in diverse stukken en stukken met hetzelfde onderwerp weer samen te voegen, ontstaan er korte verhalen.

Schrijftalent

De verhalenvangers gingen aan de slag met de technieken zodat zij deze meteen in praktijk konden brengen. Aan de hand van een voorbeeldinterview over de kermis in ’s Heerenberg leerden zij kopjes aan te brengen en het schrijven van een inleiding. Hierbij bleek dat er al veel schrijftalent aanwezig is bij de verhalenvangers!

Aan het einde van de middag bleken de verhalenvangers veel geleerd te hebben. Het schrijven van de verhalen aan de hand van de interviews beschreef één van de cursisten als een ‘creatieve uitdaging’. Volgend jaar zullen de verhalen te lezen zijn in de Canon van de Wederopbouw. Houd deze site in de gaten voor meer nieuws hierover.

Het verhalenproject Stemmen van een nieuwe tijd is in mei gestart met de inspiratiebijeenkomst. Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Lian van der Zon of Joanne te Winkel.


`