Jong en oud over ‘Een nieuwe tijd’

29
Vr Nov

Jong en oud over ‘Een nieuwe tijd’

‘Stemmen van een nieuwe tijd’.

Op het Ulenhofcollege te Doetinchem wordt in december een lezing gegeven over de periode van de  wederopbouw, door auteur Annegreet van Bergen. Zowel leerlingen van de bovenbouw VWO zijn uitgenodigd als hun grootouders.

Aan den lijve heeft Annegreet ondervonden hoe Nederland in de jaren na de tweede wereldoorlog uit het dal kroop en een ongekende groei en ontwikkeling doormaakte, de jaren van de wederopbouw! Zij schreef er twee bestsellers over: “Gouden jaren” en “Het goede leven”.

Annegreet van Bergen vertelt over het naoorlogse Nederland: we moesten toen naar de buren om te bellen, gingen één keer in de week in de teil, poetsten nog lang niet allemaal onze tanden en hadden alleen in de woonkamer een kachel. Doordat Nederland in korte tijd rijker is geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden, is dat allemaal verleden tijd. De verhalen van Annegreet zijn voor ouderen een feest der herkenning, voor jongeren lijken ze bijna over een andere planeet te gaan. Haar lezing biedt tal van aanknopingspunten om ervaringen uit te wisselen over de onvoorstelbare veranderingen die het dagelijks leven in Nederland in korte tijd heeft ondergaan.

Schrijfwedstrijd

De lezing is de aftrap van het schrijfproject voor de bovenbouw van het VWO, ‘Stemmen van een nieuwe Tijd’.  De leerlingen gaan in de weken erna uitgebreid met hun grootouders of andere bekende ouderen in gesprek over de periode van de wederopbouw. Aan de leerlingen vervolgens de schone taak om daar een mooi, levendig verhaal over te schrijven. De verhalen worden beoordeeld door een jury en de winnaars wacht een mooie prijs.

Een Nieuwe Tijd, wederopbouw in de Achterhoek.

Het schoolproject sluit aan bij het project ‘Een Nieuwe Tijd’ , opgezet voor en door elf gemeenten in de Achterhoek. Doel is het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode dat deze regio bezit onder de aandacht te brengen. Het wordt een project waarin de verhalen en de tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook de verbinding met het heden gezocht wordt. Verhalen van toen zijn inspiratie voor nu!

Er wordt uit de hele Achterhoek lokale geschiedverhalen verzameld. Deze lokale verhalen vormen de basis van de Achterhoekse canon van de wederopbouw. De verhalen van de leerlingen van het Ulenhof zullen hier een bijdrage aan leveren.

Het project wordt georganiseerd door docenten Nederlands van het Ulenhof, in samenwerking met de Gruitpoort en Een nieuwe tijd!


`