Terugblik en vooruitblik

06
Do Jan

Terugblik en vooruitblik

Nu 2021 achter ons ligt is het tijd om even terug te blikken naar de afgelopen jaren. Het bleek niet mogelijk om onze tour en daarmee het project af te maken. Het was slecht nieuws en een bittere pil, maar tegelijkertijd hebben we in 2022 nog hele mooie weken in het vooruitzicht. We mogen nog even door met de SRV-Wagen! Op dit moment zijn we daarom druk bezig met plannen maken zodat we weer kunnen rijden zodra het kan. Wat in ieder geval vast staat is dat we willen afsluiten met een knaller!

De afgelopen periode heeft ons wat tijd gegeven om terug te blikken. We konden even niet verder dus keken we terug. Wat is er veel gebeurd de afgelopen jaren! Inmiddels zijn we ook al drie jaar aan de gang. In 2019 zijn we goed van start gegaan en is er al veel ondernomen. Je leest het allemaal in ons jaaroverzicht van 2019:

Bij onze vooruitblik voor 2020 hadden we niet kunnen bedenken dat er een wereldwijde pandemie zou toeslaan. Net toen we hoorden dat we onze plannen konden uitvoeren dankzij de Erfgoeddeal, ging alles op slot. Het was een onzekere tijd waarin we continue op zoek moesten naar oplossingen. Gelukkig hebben alle deelprojecten doorgang kunnen vinden, al dan niet in gewijzigde vorm. We communiceerden veel meer digitaal in 2020 en besloten ons jaaroverzicht dan ook in deze vorm te gieten:

Na wikken en wegen, uitstellen en wachten was het in 2021 eindelijk zo ver! We konden op pad met de SRV-Wagen! Na het ombouwen, inrichten en het programma maken was het tijd om op pad te gaan. Hiervoor hadden we nog wel chauffeurs nodig. Gelukkig vonden we deze snel mede dankzij de hulp van ‘Gelderland helpt’. We begonnen onze tour in Aalten met de hele week stralend weer en een prachtig programma. Dat kon niet beter! In Winterswijk kwam de regionale media langs en dat leverde een mooie reportage op:

Na 7 gemeenten stopte de tour voor 2021. Het besluit was al snel genomen om de tour in 2022 af te maken. De vele enthousiaste reacties, mooie gesprekken en ervaringen in het afgelopen jaar nemen we hier uiteraard in mee. Na bijna vier jaar komt er na de tour een einde aan Een nieuwe tijd! Naast de SRV-Wagen loopt ook het project Groen in de Wijk nog even door. Ook dit project kent enige vertraging om de welbekende reden. Dat geeft ons nog mooi even de tijd om een knalfuif voor de afsluiting te organiseren! Blijf via onze social media op de hoogte.

Wil je nog even verder terugblikken? Hieronder staan de links naar nieuwsberichten, films en andere uitingen. Wat ontzettend veel! Iedereen die tot nu toe heeft bijgedragen aan Een nieuwe tijd! willen we van harte bedanken. Zien we je dit jaar weer? Tot snel!

Mocht je hieronder nog iets missen? Laat het ons vooral weten!

Ruwe diamanten:

https://www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl/nieuws/algemeen/324489/houtzagerij-winnaar-van-de-ruwe-diamant-

https://erfgoedcentrumzutphen.nl/ontdekken/ontdek/erfgoed-van-de-week/449-ruwe-diamant-s-gravenhof-18

https://www.elna.nl/nieuws/algemeen/324825/voormalig-woonhuis-gerard-schouten-winnaar-ruwe-diamant-

https://www.achterhoeknieuwseibergenneede.nl/nieuws/algemeen/324669/natuurpark-kronenkamp-wint-ruwe-diamant-

https://stemvanmontferland.nl/markthal-didam-verkozen-tot-ruwe-diamant-wederopbouwperiode/

https://us17.campaign-archive.com/?u=4b72647ac80ae99567806dfe9&id=1e110188af

Verhalenproject en ‘Noo kriege wi-j ’t baeter’

https://mijngelderland.nl/specials/wederopbouw-in-de-achterhoek

https://www.gelderlander.nl/bronckhorst/over-sokken-stoppen-en-grote-gezinnen-nieuw-boek-schetst-achterhoek-in-tijd-van-wederopbouw~ae281fec/

Livestream boekpresentatie: https://vimeo.com/521109355

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/annegreet-van-bergen-vertelt-hoe-het-was-in-de-achterhoek-na-de-oorlog~be41ec89/

Magazine Lessen uit de wederopbouw

Online lezen: https://nieuwetijdachterhoek.nl/agenda/lessenuitdewederopbouw-2/

https://www.regio8.nl/een-nieuwe-tijd-beschrijft-wederopbouw/content/item?1166510

SRV-Wagen

https://www.maandvandegeschiedenis.nl/srvwagen

https://www.aaltenvooruit.nl/nieuws/algemeen/366516/wederopbouw-centraal-bij-dorcas

https://www.groenlosegids.nl/nieuws/algemeen/381939/terug-in-de-tijd-de-wederopbouw-van-de-achterhoek

https://www.werkaanwinterswijk.nl/duurzaamheid/themas/-+biodiversiteit/2045583.aspx?t=Terugblik-SRV-wagen-on-tour-

https://www.aaltenvooruit.nl/reader/29530#p=20

https://www.destentor.nl/achterhoek/omgebouwde-srv-wagen-moet-bewustwording-klimaatverandering-in-lochem-versterken-zodra-ze-de-escaperoom-verlaten-begint-het-gesprek~a1a9709c/

https://www.gelderlandhelpt.nl/7355515-chauffeurs-gezocht-verduurzamingsproject-een-nieuwe-tijd

Educatieproject:

https://www.cultuurerfgoedachterhoek.nl/projecten/wederopbouw-2020-2021

https://cultuurenerfgoedpact-achterhoek.nl/index.php?p=themas/educatie-erfgoed/foto-en-film

https://erfgoedcentrumzutphen.nl/ontdekken/educatie/basisonderwijs/410-groep-7-wederopbouw-de-nieuwe-tijd


`