Noo kriege wi-j ’t baeter

Noo kriege wi-j ’t baeter

Canon van de Wederopbouw - Achterhoek

Hij is klaar! Hét boek vol met persoonlijke verhalen over de wederopbouwperiode in de Achterhoek. Herkenbaar, verrassend en informatief. 'Noo kriege wi-j 't baeter' vertelt het verhaal van de wederopbouwperiode in 20 thema's aan de hand van persoonlijke herinneringen van inwoners van de Achterhoek. Hoe was het leven toen én wat kunnen we ervan leren?

Annegreet van Bergen, auteur van Gouden Jaren en Het goede leven, schreef het boek aan de hand van thema’s;

Het badwater delen met je broertjes en zusjes, televisie kijken bij de buren, noaberhulp en je eigen voedsel verbouwen. Allemaal heel normaal tijdens de wederopbouwjaren in de Achterhoek. Het was een tijd van schaarste en woningnood, maar ook van optimisme en innovatie. In Noo kriege wi-j ’t baeter laat Annegreet van Bergen zien dat na de oorlog mensen overal in Nederland hetzelfde gevoel hadden: het wordt beter!
Dankzij nieuwe bruggen, wegen en uitvindingen als de televisie kwam de Achterhoek steeds meer uit haar isolement. Kinderen mochten doorleren en een diploma halen. Dankzij de wasmachine kregen huisvrouwen meer vrije tijd.

In Noo kriege wi-j ’t baeter laat Annegreet van Bergen aan de hand van vele ervaringen en anekdotes van inwoners van de Achterhoek zien hoe het dagelijks leven er daar in de jaren veertig, vijftig en zestig uitzag: noaberhulp, piepkleine boerderijen, slechte wegen, grote gezinnen en kinderen die thuis en op de boerderij moesten helpen.


Het project ‘stemmen van een nieuwe tijd’ gaf het boek vorm. Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze tijd en hoe herinneren de inwoners van de Achterhoek dit? De canon draagt bij aan de identiteit van de Achterhoek en laat zien hoe onze huidige omgeving haar wortels heeft in de wederopbouwperiode.

 

 

 


Meer info

Bestellen?

Klik dan hier > 

Meer weten? Neem dan contact met ons op! contact@nieuwetijdachterhoek.nl

Foto's

Projectdetails

Thema's
Draagvlak
Omgevingswet
Wijkaanpak

Categorieën
Educatief
Evenement
Project-item

`