Verhalenproject

Verhalenproject

Inwoners van de Achterhoek vertellen over de bijzondere wederopbouwtijd

In 2019 en 2020 is er door meer dan 30 verhalenvangers hard gewerkt aan het verzamelen en vastleggen van verhalen over de wederopbouwperiode in de Achterhoek. Door de hele regio hebben er interviews plaatsgevonden met meer dan 90 verhalen als resultaat.

Al deze verhalen samen vertellen het verhaal van de wederopbouwperiode in Achterhoek. Deze vorm van mondelinge geschiedschrijving is belangrijk zodat ook latere generaties weten wat er allemaal in deze nieuwe spannende tijd gebeurde. De oorlog was voorbij, de Achterhoek werd weer opgebouwd en tegelijkertijd deden veel vernieuwingen hun intrede in het dagelijks leven. Hoe beleefden inwoners van de Achterhoek deze periode en wat zijn de belangrijkste herinneringen aan deze tijd?

Je kunt het nu allemaal lezen! Alle verhalen staan op de website van Erfgoed Gelderland. Klik hier! 

Het project ‘Stemmen van een nieuwe tijd’ heeft dus een fantastisch resultaat opgeleverd! Dit was niet mogelijk zonder de verhalenvangers. In 2019 hebben zij zich aangemeld voor een cursus ‘oral history’ van Erfgoed Gelderland. De verhalenvangers leerden hier de fijne kneepjes van het interviewen en het schrijven van verhalen. Alle interviews worden gearchiveerd bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL). Zo kunnen latere generaties ook nog gebruik maken van deze waardevolle informatie.

Annegreet van Bergen schreef op basis van alle verhalen het boek ‘Noo kriege wi-j ’t baeter’ waar in 20 thema’s het verhaal van de wederopbouwperiode wordt verteld. Lees hier meer over het boek.

 

 

 

 

 


Meer info

Meer weten?

Heb je interesse om ook verhalenvanger te worden? Of wil je voor een eigen project ook interviewen? Neem dan contact op met Erfgoed Gelderland: l.vanderzon@erfgoedgelderland.nl

Foto's

Projectdetails

Thema's
Draagvlak
Omgevingswet
Wijkaanpak

Categorieën
Evenement
Project-item

Betrokken partijen
Inwoners van de Achterhoek
Oudheidkundige verenigingen
Erfgoed Gelderland
Gelders Genootschap
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Achterhoekse gemeenten

Meer informatie over deze activiteit

Website bezoeken
`