OMD: Doetinchem

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Doetinchem

Foto Bert Vinkenborg via Staddoetinchem.nl

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt bezoeken in de gemeente Doetinchem.

Aanrader: Theatervoorstellingen over de Wederopbouw

Theatermaker Jos Spijkers gaat in huiskamers de wijk de Hoop kleine voorstellingen geven waarin geschiedenis van de wijk en de wederopbouw centraal komt te staan.

Elke huis (of plek) heeft een eigen geschiedenis en verhaal. Hoe het was als kind in deze wijk op te groeien. Over de mensen die er wonen en woonden. Hoe de wijk werd opgebouwd en er samen werd geleefd. Hoe het huishouden eruitzag, het gezinsleven. Wat er door de jaren heen veranderde, door meer inkomen, de tijdgeest (feminisering, en de hippe jaren 60.) Over de spullen van vroeger; de eerste auto, wasmachine, douche, etc. Over ingrijpende gebeurtenissen in de wijk. We kijken terug naar de uitgangspunten van de wederopbouw bij het bouwen van de wijk en wat daar nu nog van terug te vinden is. En daarmee kijken we ook naar wat de mensen in de wijk nu verbindt.

Al deze verhalen worden voornamelijk door mensen uit de wijk zelf verteld, in hun huiskamers en op andere plekken. Het publiek wandelt samen met ‘een reisleider’ van plek naar plek en ziet zo achter elkaar verschillende kleine voorstellingen. Tijdens deze wandeling wordt er geroddeld over de wijk. U bent een uurtje samen onderweg.

Op zaterdag en zondag spelen vertrekken de reisleiders om 11 uur, 13 uur en 15 uur bij Gary Horse, het wijkcentrum. Voor de theatervoorstellingen kunt u zich opgeven  via www.theaterindehoop.nl


Wederopbouw in de gemeente Doetinchem

Rondleiding

Naast de theatervoorstellingen zal Abel Pieter de Vries, architect en zoon van Piet de Vries, die het merendeel van de woningen ontworpen heeft, op zaterdag om 12 en 14 uur een verhaal en wandeling maken en u naar de wijk laten kijken door zijn ogen.

Terugblik op de Algemene Technische School

Op de Open Monumentendagen op 14 en 15 september 2019 blikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers terug op verschillende aspecten uit de wederopbouwperiode en de geschiedenis van de Algemene Technische School (ATS) voor Doetinchem en omstreken. Deze school was tot 2009 in ’t Brewinc gevestigd. Dit gebouw biedt nu onderdak aan onder andere de Bibliotheek en het Erfgoedcentrum.

Interviews met oud-leraren en -leerlingen van de ATS, acts, foto’s, films, korte lezingen en livemuziek brengen u terug naar de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw.

Vindt u het leuk om uw favoriete platen uit die tijd mee te nemen? Dat kan. Op verschillende plekken in ’t Brewinc staan pick-ups voor u klaar en introduceren diskjockeys uw plaat.

Van te voren aanmelden is noodzakelijk met het oog op een beperkt aantal zitplaatsen. U kunt uw komst doorgeven via info@ecal.nu of 0314-787078.


Muziekschool

Vrijdagavond 13 september 19.00 uur, opening Open Monumentendag 2019

De opening van Open Monumentendag vindt op de vooravond plaats in de Muziekschool Oost-Gelderland. Iedere belangstellende is welkom. Na en naast de welkomstwoorden zal er ook muziek worden gemaakt en zorgt Jos Spijkers voor het theatrale element. Koffie, thee en een ander drankje worden u door de muziekschool aangeboden.

Zaterdag 14 september 10.30 tot 16.30 uur

Bezoek Muziekschool Oost-Gelderland tijdens Open Monumentendag 2019. Rondleidingen zijn er gedurende de hele dag van 10.30 tot 16.30 uur. De muziekschool is qua gebouw nog altijd heel bijzonder. Het geheel heeft het krakter van een ‘winkelstraat’ met aan beide zijden diverse ‘muziekwinkels’. Aan het eind van deze winkelstraat komt men nog een po zaal tegen en een klassieke concertzaal. Natuurlijk wordt wordt er ook muziek gemaakt op deze dag. Er zijn diverse gratis workshops en tussen 12.00 en 15.00 uur zijn er demonstratielessen van het leren muziek maken en dansen. www.muziekschooloostgelderland.nl 


Voormalig Belastingkantoor

Louise de Colignystraat 11 Doetinchem
Zaterdag 14 september 2019, 10.30 tot 16.30 uur.

De geschiedenis van het pand gaat terug tot de oorlogsjaren. In 1941 werd vergunning verleend tot de bouw van een nieuw kantoor voor de Rijks Belastingdienst, in 1946 begon de bouw, zodat we hier te maken hebben met een gebouw uit de Wederopbouwtijd. Het is in baksteen opgetrokken en staat op de gemeentelijke monumentenlijst, onder meer vanwege de bijzondere authentieke trap, raampartijen en kluis. Veel originele elementen zijn bewaard gebleven. Met respect voor deze geschiedenis ademt het gebouw nu weer ondernemerszin. Sinds januari 2015 is het Ondernemerscentrum Doetinchem operationeel, een initiatief van ondernemer Janco Kock. Binnen het centrum is in juni 2015 een mooie, rustige werkomgeving gecreëerd. Ideaal om bezoek te ontvangen in een professionele kantooromgeving in een pand met allure. Op nog geen vijf minuten lopen van treinstation, stadscentrum en de bekende dinsdag- en zaterdagmarkten van Doetinchem.


Graansilo Wehl

Raphaelstraat 1, Wehl
Zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019, 10.00 uur tot 17.00 uur.

De graansilo van Wehl heeft een belangrijke rol vervuld voor de landbouw. Van een afstand lijkt het in Wehl om één gebouw te gaan, dichterbij worden er echter meer fases van voor en na de wederopbouwperiode (1914-1956) zichtbaar. Deze fases vormen een weerspiegeling van de maatschappelijke en landbouwkundige ontwikkelingen. Gezamenlijke inkoop en opslag van kunstmest was in eerste instantie de belangrijkste activiteit en daarmee beïnvloede de coöperatie op haar beurt weer de akkerbouwontwikkelingen om de silo heen. In 2011 is de silo door eigenaar BOEi gerestaureerd. De geweldige ruimte, het prachtige plafond en de vele authentieke details maken de graansilotoren bij uitstek geschikt als plek voor inspiratie. In enige kantoren zijn creatieve ondernemers gevestigd, waardoor de silo een zeer invloedrijke plek van plezier is geworden. Op beide dagen kunt u tijdens de rondleiding aan de eigenaar of de architect al uw vragen stellen over de restauratie van de silo tot het pand dat het nu is. Een documentaire van Andere Tijden over het leven in de jaren vijftig wordt continue vertoond, u kunt even de wereld instappen van een land in spanning tussen traditie en vernieuwing in de intense periode van wederopbouw. Voor meer informatie www.boei.nl of www.graansilowehl.nl.


Sint Augustinuskerk Gaanderen

Zaterdag 14 september 2019, 10.30 uur tot 16.30 uur.

De St. Augustinuskerk in Gaanderen is een gebouw in de typische wederopbouwstijl. Eenvoudig en sober, maar met fraaie details, vooral in het metselwerk. De kerk is gebouwd in 1951-’52. De Enschedese architect Johan Sluijmer, een specialist in kerken, maakte het ontwerp. Zeker 23 kergebouwen, voornamelijk in Gelderland en Overijssel, zijn door hem gebouwd, gerestaureerd of gerenoveerd. Er was in de jaren ’50 veel werk in de kerkenbouw, doordat kerken in puin lagen en er sprake was van een babyboom en verzuiling. Deze kerk was te danken aan de bevolkingsgroei van Gaanderen, aangewakkerd door de toenemende werkgelegenheid op de beide grote ijzerwerkgevers van het dorp: Vulcaansoord en Pelgrim. De kerk was in het voorjaar van 1952 af. Wie de kerk bezoekt, zal vooral de ruimtelijk werking van het ontwerp opvallen: er is een basiliekvorm toegpast, met lagere zijbeuken. Die zijbeuken bieden bij de juiste lichtinval een prachtig doorkijkje. Let ook op de gemetselde decoraties in de muren en op de houten dakconstructie die niet achter een plafond of gewelven is weggewerkt. Daardoor bezit de ruimte nauwelijks galm, en dat maakte de kerk gelief bij koorzangers. Barstten de kerken in de jaren ’50 door een frequente kerkgang van vrijwel iedere katholiek uit hun voegen, tegenwoordig is een omgekeerde beweging gaande. De ontekerkelijking en de soepeler omgang met kerk bezoek maakten veel ekeren overbodig. Zo ook de Augustinuskerk, die in 2014 buiten gebruik werd gesteld. De kerk is thans in het bezit van een jong echtpaar, dat in het prachiecentrum is gaan wonen. Zij beheren de Augustinus liefdevol en met respect. Al is het wel wennen als je de garderobe van mevrouw in een biechtstoel aantreft en de wasmachine in een hoekje achterin.


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of www.openmonumentendag.nl 

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item