OMD: Gemeente Aalten

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Gemeente Aalten

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt bezoeken in de gemeente Aalten.

Aanrader: Rondleiding van Gerben Meussen

Gerben Meussen is werkzaam als architect bij Delfgou architectenbureau, welke gespecialiseerd is in renovatie van rijks- en gemeentelijke monumenten. Hij leidt u graag rond in de R.K. Kerk de Goede Herder en de Ontmoetingskerk in Dinxperlo. Beide kerken hebben een kenmerkende wederopbouwarchitectuur. Gerben vertelt over deze periode, maar ook over de “landmarks”, de wijken die na de oorlog verrezen en zelfs straatnamen die naar belangrijke personen in de wederopbouwperiode werden vernoemd.

Om 14.00 uur wordt gestart bij de R.K. Kerk de Goede Herder aan de Allee 58/58A en om 15.00 uur start hij bij de Ontmoetingskerk aan de Bernhard IJzerdraatstraat 1 in Dinxperlo.


Wederopbouw in de gemeente Aalten:

Koppelkerk Bredevoort

14/15 september, 12.00 – 17.00 uur
Koppelkerk 35, Bredevoort

Voormalige gereformeerde kerk. Tegenwoordig in gebruik als vrijplaats voor kunst en cultuur. Het pand biedt een podium voor beeldende kunst, muziek, literatuur en intellectuele verdieping. De kerk is kenmerkend uit de periode Wederopbouw. Het pand is gebouwd in de periode 1947-1948. De toren stamt uit 1958.

Expositie bovenzaal: In de bovenzaal kunt u de expositie Vice Versa bezoeken. Vice Versa is een grensoverschrijdende fotografische uitwisseling tussen Verena Winter (DE) en Maarten Rots (NL).

Het boekencafé: Het boekencafé van de kerk (aan de achterzijde) is geopend.

De kerkzaal is dit weekend gesloten!


Molen en maalderij Prins van Oranje

14 september, 10.00 – 17.00 uur
Landstraat 32-34, Bredevoort

Naast de historische beltmolen Prins van Oranje, die staat op een bastion van het vestingstadje Bredevoort, ligt een maalderij uit 1956. De maalderijen, met hoge silo’s, zijn typerend voor de periode na de Tweede Wereldoorlog. In die periode groeide de landbouwsector groeide enorm. Alles werd groter en efficiënter en daar hoorden ook dit soort gebouwen bij. In de maalderij werd veevoer gemaakt. Sinds 1984 maalt de eigenaar hier op ambachtelijke wijze biologische granen. Het graan wordt gemaald en de molen draait met Deutz dieselmotor. Er zijn schilderijen van F.C.T. Wensink tentoongesteld


Ontmoetingskerk

14 september, 10.00 – 17.00 uur
Bernard IJzerdraatstraat 1, Dinxperlo

Kerkgebouw van de PKN uit 1951. Deze kerk verving een kerk uit 1927, die in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. In 2013 is de kerk wegens teruglopend kerkbezoek buiten gebruik gesteld. Het gebouw aan de Bernard IJzerdraatstraat is van de architect H. Eldering uit Leeuwarden en werd in 1990 uitgebreid met een multifunctioneel kerkelijk centrum (De Punt).

Interactieve expositie wederopbouwperiode ”Samen bouwen aan de wederopbouw”

Om verhalen uit de wederopbouwperiode op te halen worden in de Achterhoek op diverse locaties deze panelen geplaatst met afbeeldingen uit deze periode. Wij vragen de bezoekers om hun herinnering, hun verhaal, hun gedachten op te schrijven en achter te laten. Deze lokale verhalen vormen samen de basis voor de Achterhoekse canon van de wederopbouw.


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier en ook www.openmonumentendag.nl

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item