OMD: Gemeente Berkelland

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Gemeente Berkelland

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt bezoeken in de gemeente Berkelland.

Aanrader: Natuurpark Kronenkamp

Tijdens de Open Monumentendagen kan er voor de officiële opening van het natuurpark alvast een bezoek worden gebracht aan deze voormalige waterzuiveringsinstallatie. Dit bijzondere monument heeft nu een herbestemming als natuurpark. Zeker een bezoek waard!


Wederopbouw in de gemeente Berkelland

Voormalige waterzuiveringsinstallatie

Kronenkamp 14 Neede
Architectenbureau: J.H. Kranenborg
Bouwjaar: 1953-1956

In 1957 werd de rioolwaterzuiveringsinstallatie officieel geopend. De verschillende gebouwen van de waterzuiveringsinstallatie zijn wat betreft de constructies en de vormgeving mooie voorbeelden van sobere utiliteitsarchitectuur uit de periode kort na de Tweede Wereldoorlog. De waterzuiveringsinstallatie heeft tot oktober 2002 gefunctioneerd en is vervolgens buiten werking gesteld. In de jaren daarna volgde een periode van verval, totdat eind 2016 een ontwikkelplan werd ingediend gericht op natuur- en sociaal-culturele activiteiten. De totstandkoming van Natuurpark Kronenkamp was vanaf die tijd een feit. De locatie is fascinerend door de markante naoorlogse industriële bouwwerken.


Dorpshuis Den Hof

Lindevoort 14 Rekken
Architectenbureau: Jan Jans
Opdrachtgever: predikant W. Janssen
Bouwjaar: 1960

Rekken was een agrarische samenleving, waar men net als in het overgrote deel van Nederland werd gescheiden door het geloof. Door de ruilverkaveling en toenemende welvaart vond er een enorme schaalvergroting plaats. In deze tijd van vernieuwing en schaalvergroting nam de predikant Wim Janssen het initiatief tot het bouwen van een gebouw om kerkelijke activiteiten in onder te brengen. Als ontwerper werd de architect Jan Jans aangetrokken. Jan Jans was een specialist op het terrein van de landelijke bouwkunst. Toch werd hier gekozen voor een meer contemporaine benadering. Het werd een L-vormig gebouw met elementen die ontleent zijn aan de Shake-Hands architectuur.

Door de jaren heen kreeg het gebouw, dat als naam Den Hof kreeg, meer en meer een dorpshuisfunctie. De plaatselijke bibliotheek is er gehuisvest evenals de fysiotherapeut. Den Hof  is een sociale ontmoetingsplaats geworden. Tijdens de Openmonumenten dagen zal Den Hof op beide dagen geopend zijn en wordt informatie gegeven over de wederopbouwperiode in de omgeving.


Voormalige lagere landbouwschool A.H. Zwart

Ruurloseweg 1 Borculo
Architectenbureau: G.J. Ten Raa
Bouwjaar: 1954-1956

Met de modernisering van de landbouw tijdens de wederopbouw in Nederland en de herinrichting van het platteland door de ruilverkaveling, was er veel behoefte aan agrarisch onderwijs. De herbouw van de in de oorlog vernietigde landbouwschool werd daardoor noodzakelijk geacht. De A.H. Zwartschool werd als de lagere landbouwschool van Borculo druk bezocht. Het betreft een pand in de stijl van de Delftse school te herkennen aan de kenmerkende baksteenarchitectuur met zadeldak en oudhollandse roedeverdeling. Recentelijk, na nog een tijd te zijn bestemd als Radiomuseum en latere leegstand, werd het herbestemd tot een praktijk voor fysiotherapie. Het is een prachtig voorbeeld van hergebruik van een wederopbouwmonument.

 


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of  www.openmonumentendag.nl

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item