OMD: Gemeente Bronckhorst

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Gemeente Bronckhorst

Foto: Anton Baars

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt bezoeken in de gemeente Bronckhorst.

Aanrader: Officiële opening Open Monumentendag

Open Monumentendag 2019 start in de gemeente Bronckhorst al op woensdag 11 september. In de Sint Martinuskerk aan de Wichmondseweg in Baak zal om 20.00 uur de officiële opening plaatsvinden. Het programma bestaat uit een korte inleiding op het thema wederopbouw en de uitreiking van de monumentenprijs 2019 door wethouder Willem Buunk. Tot slot zal Harry Somsen uit Zelhem u meenemen naar de jaren vijftig en zestig aan de hand van allerlei foto’s over het huiselijk leven in deze periode. De kerk is vanaf 19.30 uur open en de opening is voor iedereen gratis toegankelijk inclusief koffie en thee!


Exposities Wederopbouw in Bronckhorst

Tijdens de Open Monumentendagen zijn er diverse exposities over de wederopbouwperiode in verschillende clusters in de gemeente Bronckhorst. Op de panelen is het vele erfgoed uit de wederopbouwperiode dat de gemeente rijk is te zien. Deze zijn allemaal gratis toegankelijk. U kunt deze bezoeken op zaterdag 14 en zondag 15 september tussen 11.00 uur en 17.00.

Steenderen-Baak
Wichmondseweg – Sint Martinuskerk in Baak

Hengelo
Spalstraat 10 – Oudheidkundige Vereniging Hengelo

Vorden
Het Jebbink 4A – ‘Old Vordenhuus’  het archief van de oudheidkundige vereniging Vorden


Onder andere te zien in de expositie:

Empo Fietsenfabriek Vorden

Enkweg 17 in Vorden
Architect: Piet Bakker
Bouwjaar: 1948-1950

De voormalige Empo Fietsenfabriek was een begrip in Vorden. Het eerste gedeelte werd tussen 1948 en 1950 gebouwd. Er was veel glas aanwezig en een overstekend plat dak naar ontwerp van Piet Bakker uit Vorden.


Zuivelfabriek Erica Zelhem

Brinkweg 23 in Zelhem
Architect: G. Feenstra
Bouwjaar: 1952

In de wederopbouwjaren werd naar ontwerp van de bekende Arnhemse architect G. Feenstra (1890-1985) een melkpoederfabriek gebouwd. Feenstra was gespecialiseerd in de bouw van zuivelfabrieken. Deze staan vooral in het oosten en noorden van ons land. De zuivelfabriek Erica in Zelhem is er hier één van.


Burgemeesterswoning Steenderen

Toldijkseweg 6 in Steenderen
Architect: Nap en Van Ede
Bouwjaar: 1948

De burgemeesterswoning in Steenderen werd in 1948 gebouwd naar ontwerp van het bekende architectenbureau Nap en van Ede. Het huis is gebouwd in de Shake-handstijl. Opvallend is het grote dakoverstek met decoratieve elementen in de gevel daaronder. Daarnaast zijn ook veel kenmerken van de Delftse school aanwezig.


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of op www.openmonumentendag.nl

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item