OMD: Lochem

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Lochem

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt bezoeken in de gemeente Lochem.

Op Open Monumentendag zijn er in ‘Landstad Lochem, een plek van plezier’ ook bijzondere plekken uit de wederopbouwperiode te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de Sint Josephkerk uit 1958 of loop eens richting de Ehzerbrug. Beide voorbeelden van bijzonder erfgoed uit de wederopbouwperiode.


Wederopbouw in gemeente Lochem

De Ehzerbrug

Ehzerallee, 7218 BS Almen
Bouwjaar: 1946

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tweeëntwintig bruggen over het Twente kanaal vernietigd. Tijdens de wederopbouw werden er onder meer bij Lochem, Eefde,  en Delden een aantal noodbruggen geslagen. Op de plaats van een betonnen boogbrug uit 1930 werd bij Almen in 1946 in het kader van de eerste herstellingen na de oorlog een Callender-Hamiltonbrug aangelegd voor de militaire transporten van de geallieerden tussen Zutphen en Duitsland. De Callender-Hamiltonbrug is een modulair geprefabriceerde vakwerkbrug. Hij werd ontworpen door ingenieur A.M. Hamilton. Het monteren van een Callender-Hamiltonbrug duurt veel langer dan de meer bekende Bailey-brug, omdat deze bestaat uit individuele liggers van gegalvaniseerd staal, vastgeschroefd met stalen bouten, die allemaal koppelinstellingen vereisen. Echter is de Callender-Hamiltonbrug veel sterker en eenvoudiger in ontwerpconcept dan de Bailey-brug en daardoor ook duurzamer. De als tijdelijk bedoelde brug over het Twentekanaal is daar echter altijd blijven liggen en vormt nu een zeldzaam voorbeeld van de wijze waarop kort na de oorlog vele bruggen in Nederland werden hersteld.


Sint Josephkerk

Nieuweweg 18 Lochem
Architectenbureau: P. Starmans
Opdrachtgever: Bisdom Utrecht
Bouwjaar: 1958

In de jaren vijftig werd ter vervanging van een bestaande kerk een nieuwe en grotere R.K. kerk ontworpen door P. Starmans, een architect die onder meer veel opdrachten verrichtte voor het Bisdom Utrecht. De behoefte aan nieuwe kerkgebouwen was groot na 1945. Herstel van de oorlogsschade ging samen met het herstel van de vooroorlogse verzuiling. De architectonische opgave was hierbij om het kerkgebouw in te passen in de bestaande omgeving en het als religieus gebouw herkenbaar te houden. De resultaten varieerden tussen traditionalistisch en ultramodern.

De St. Josephkerk is een mooi voorbeeld van een kerk in een meer traditionele bouwtrant. Een belangrijke architectuurstroming in de Wederopbouwperiode die sterk gerelateerd is aan de Rooms-Katholieke Kerkenbouw in Nederland is de Bossche School. Enkele kenmerken van de Bossche School die je terug ziet in het ontwerp van de St. Josephkerk zijn de traditionele verhoudingen, de toepassing van baksteen, beton en hout, en de referentie naar basilieken geïnspireerd op de Vroeg-Christelijke kerkarchitectuur. De kapel bevat bijzondere kunstwerken, waaronder diverse glas-in-lood ramen met Christelijke thema’s en voorstellingen in een moderne, geabstraheerde stijl. Ook het centraal geplaatste mozaïekkunstwerk trekt de aandacht. In kleurrijke steentjes afkomstig uit de Lochemse berg heeft de kunstenaar Henk Carlier een Madonna met kind gemaakt.


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of www.openmonumentendag.nl 

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item