OMD: Montferland

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Montferland

bron foto: VVV Montferland

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt zien in de gemeente Montferland.

In Montferland staan diverse bijzondere monumenten uit de wederopbouwperiode. De Markthal, de Julianawijk en Huis Bergh zijn drie voorbeelden van plekken met een historie uit de wederopbouwperiode. Hier kun je er alvast wat meer over lezen voordat je er een bezoek aan brengt.


Wederopbouw in gemeente Montferland

Julianawijk

Julianastraat en Prins Bernhardstraat te Didam
Bouwjaar: 1945

Na de Tweede Wereldoorlog werden overal in Nederland steden en dorpen uitgebreid om huisvesting te bieden voor de snel groeiende bevolking. Een voorbeeld hiervan is de Julianawijk in Didam. Vrijwel direct na de bevrijding in 1945 werd gestart met de bouw van nieuwe volkswoningen. Ten behoeve van deze bouw werden er twee nieuwe straten aangelegd: de Julianastraat en de Prins Bernardstraat. Het stratenplan werd ontworpen in een traditionalistische, tuindorpachtige opzet. De stijl van de huizen sloot hierop aan met stijlelementen die ontleend zijn aan de Delftse School. Het unieke karakter van deze wederopbouwwijk is nog steeds goed waarneembaar en is zeker een bezoek waard!


Markthal Didam

Marktplein 3 Didam
Architect: P.A.T. Smulders
Bouwperiode: 1950-1955

Op 27 september 1950 werd de eerste steen van de markthal gelegd door de burgemeester van Didam en erevoorzitter van de marktvereniging H.A.B. de Leeuw. De architect ontwierp een markthal in de Delftse School. In 1955 besloot het marktbestuur tot de bouw van een tweede hal, haaks gebouwd op de oorspronkelijke hal. Gemeentearchitect Smulders was wederom verantwoordelijk voor het ontwerp en sluit in zijn vormgeving aan bij de hal uit 1950. In 1974 stopte de handel van biggen in de markthal. De hal wordt tegenwoordig verhuurd voor diverse evenementen. De markthal is een bijzonder nalatenschap van de florerende veehandel die in vroegere jaren op het Didamse marktplein plaatsvond.


Reconstructie van Huis Bergh

Hof van Bergh 8 ’s-Heerenberg
Architectenbureau: H. van Heeswijk
Bouwperiode: 1939

In 1912 verwierf de textielfabrikant uit Enschede, Jan Herman van Heek, Kasteel huis Bergh, een van oorsprong middeleeuwse complex. In de nacht van 14 op 15 maart 1939 brandde het kasteel vrijwel volledig uit. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het kasteel vervolgens hersteld. Bij de restauratie spelen nieuwe inzichten ten aanzien van brandpreventie, klimaatbeheersing en behaaglijkheid bij de nieuwe plannen een belangrijke rol. Huis Bergh is een mooie uitdrukking van de restauratieopvatting uit de wederopbouwperiode. Het ging erom het gebouw tot zijn oorspronkelijke waarde terug te brengen. Wanneer er meerdere bouwfases aanwezig waren zoals bij Huis Bergh, hing het van de architectonische waarde van deze bouwfase af of deze behouden bleef. Anders dan tegenwoordig, waarin er juist gestreefd wordt naar het aantoonbaar houden van de verschillende fases.

 


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of  www.openmonumentendag.nl 

Foto's

Projectdetails

Locatie

 

 

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item