OMD: Oost-Gelre

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Oost-Gelre

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt zien in gemeente Oost-Gelre.

In het kader van open monumentendag en het project Een Nieuwe Tijd, wordt er een rondrit georganiseerd langs betekenisvolle wederopbouwgebouwen en plaatsen in de gemeente Oost-Gelre! Architectuurhistoricus Roger Crols vertelt u alles over de wederopbouw en de architectuur die in die periode tot stand kwam.


Wederopbouw in Oost-Gelre

De Christus Koningkerk

Koningsplein 2 Lievelde
Architectenbureau: W. Dijkman
Bouwjaar: 1953-1954

Een groot gedeelte van de beschadigde kerken werd tijdens of kort na de oorlog hersteld of herbouwd. Tot ver in de jaren vijftig was de katholieke kerkbouw traditioneel.  Zeker oudere architecten ontwierpen kerken, met de vroegchristelijke basilica’s in hun achterhoofd. Een mooi voorbeeld van deze traditionele kerkarchitectuur is de Christus Koningkerk. Tegelijkertijd met de nieuwe kerk werd de naastgelegen pastorie gebouwd, eveneens naar ontwerp van architect W. Dijkman. Beide bouwwerken, zijn uitgevoerd in de stijl van de Delftse School. Voor de kerk en pastorie werd later een plein aangelegd, het huidige Koningsplein.


Voormalig woonhuis Gerard Schouten

Lauwersdijk 18 Lievelde
Architectenbureau: Gerard Schouten
Bouwjaar: 1958

Particulieren, die door de toenemende welvaart hun inkomen zagen stijgen, investeerden in nieuwbouw. Een van de meest opvallende in die periode gebouwde woonhuizen is het voormalige woonhuis van architect Gerard Schouten. De in de stijl van het functionalisme ontworpen woning heeft een voor die tijd vernieuwende plattegrond en opzet. De woonkamer en keuken liggen niet op de begane grond maar zijn op de verdieping. De slaapvertrekken bevinden zich op de begane grond. De woningontwerpen van Gerard Schouten zijn sober, doelmatig met een bewuste keuze voor natuurlijke en duurzame bouwmaterialen.


Kapper Smit

Ganzenmarkt 5 Groenlo
Architectenbureau: onbekend
Bouwperiode: 1957

De economische opleving werd zichtbaar in de winkelpanden die in de verwoeste steden tot stand kwamen. Enerzijds betekende dit dat reeds bestaande winkelpanden verbouwd werden of woonhuizen verbouwd werden tot winkel. Anderzijds werden volledig nieuwe winkelpanden gebouwd. Het woon-winkelpand aan de Ganzenmarkt in Groenlo is hier een erg mooi voorbeeld van. Op initiatief van de Grolse kapper Jan Smit werd hier een nieuwe kapsalon met bovenwoning gebouwd. De voormalige kapperswinkel Smit is een voor de regio bijzonder gaaf bewaard voorbeeld van een moderne in Shake-Hands trant gebouwd winkelpand met woning. De nog aanwezige belettering en typografie is kenmerkend voor de bouwperiode.

 


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of www.openmonumentendag.nl 

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item