OMD: Oude-IJsselstreek

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Oude-IJsselstreek

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat er te doen is in de gemeente Oude-IJsselstreek.

Aanrader: fiets- of wandelroute

In de gemeente Oude-IJsselstreek zijn diverse bijzondere bouwwerken uit de wederopbouwperiode te bewonderen. Boerderijen, Kerken maar bijvoorbeeld ook de Ulfter brug. Op 15 september kun je deze gaan bekijken door een wandel- of fietsroute te volgen.


Wederopbouw in gemeente Oude-IJsselstreek

Noodwoningen

De fietsroute gaat langs de noodwoningen rondom het dorp Megchelen en is ongeveer 14 km lang. De route concentreert zich op de letterlijke wederopbouw na de oorlog. Megchelen en omgeving hadden veel te lijden gehad van de oorlogshandelingen tijdens de bevrijding eind maart 1945. Veel woonhuizen en boerderijen waren zo zwaar beschadigd dat ze onbewoonbaar waren. Om snel weer onderdak te hebben, werden noodwoningen gebouwd, vaak door de bewoners zelf. De Moezeköttel is door de restauratie en de herinrichting een bekend voorbeeld.  Ook waren er noodwoningen geschonken door enkele Scandinavische landen, zgn. knuppelwoningen waarvan de buitenwanden bekleed waren met rondhout. Van de 71 (!) noodwoningen die in Megchelen na de oorlog stonden, resteren er nog 13. Start van de fietsroute is bij SRV minicamping het Zwaantje, Zwanenburgseweg 19 in Megchelen waar de route verkrijgbaar is.


Stappen in de nieuwe tijd

De wandelroute loopt door Ulft. Dit dorp kende in de decennia na de oorlog, zoals zoveel dorpen en steden, een grote aanwas. De ruimte aan landelijke wegen rond het toenmalige dorp werd als eerste vol gebouwd, m.n. vanuit de Veldstraat. Later volgden compleet nieuwe wijken op vroegere landbouwgrond waar nogal wat boerderijen en plattelandswoningen voor moesten wijken. Maar ook in het centrum, het ‘oude dorp’, vonden bouwactiviteiten plaats. Soms ter vervanging van verouderde gebouwen, soms als bijzondere aanvulling. Wederopbouw in ruimere zin: stappen in de nieuwe tijd. De route leidt langs een 8-tal bouwwerken met een heel verschillende achtergrond. Start van de wandelroute is bij de Petrus en Pauluskerk, JF Kennedyplein 9 in Ulft. In de kerk is een folder verkrijgbaar met een beknopte routebeschrijving en met nadere informatie over de zeven bouwwerken. Bovendien is in de kerk een bijzondere expositie van geschilderde kruiswegstaties te bezoeken. De kerk is geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.

 


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of  www.openmonumentendag.nl 

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item