OMD: Winterswijk

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Winterswijk

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt bezoeken in de gemeente Winterswijk.

In Winterswijk is er veel te zien rondom het thema wederopbouw. Maak een rondwandeling door een wederopbouwwijk, een rondrit met een historische bus en bezoek het Openluchttheater uit 1949 met speciaal jubileumprogramma!


Wederopbouw in Winterswijk

Wijken

Tijdens Open Monumentendag zal er in Winterswijk aandacht zijn voor de wederopbouwwijken. Deze wijken zou men niet snel verwachten in het programma van Open Monumentendag. Toch zijn ook deze wijken bijzonder door hun stedenbouwkundige opzet en sobere architectuur. Tijdens de wederopbouwperiode was er namelijk naast herstel van verwoestingen, ook grote behoefte aan nieuwe woningen. De zogenaamde ‘babyboom’ vond plaats en er heerste een grote woningnood. Nieuwe huizen moesten in een rap tempo gebouwd worden.

In Winterswijk zijn er in deze periode diverse woonwijken gebouwd. Denk hierbij aan de bloemenbuurt, de omgeving bij de Kleine Parallelweg, de bomenbuurt, en de omgeving rond de Kobstederstraat. Deze wijken werden overal in Nederland gebouwd en doen daarom soms ook wat saai aan. Comfortabel wonen moest voor iedereen toegankelijk worden. ‘Licht, lucht en ruimte’ was het motto van deze wijken. Door telkens dezelfde ‘stempels’ van huizenblokken neer te zetten werd dit mogelijk. Daarnaast was aan alles gedacht in de wijk. Er was een speeltuin, een school en ook een winkel voor de dagelijkse boodschappen. Door de komst van auto’s, de verstening van de oorspronkelijk groene tuinen, en het verdwijnen van functies in de wijk is er niet zoveel meer te zien van het oorspronkelijke idee. Op Open Monumentendag kun je echter een stap terug in de tijd doen!


Rondleidingen 14 september

Rondrit met historische bus door het dorp langs o.a. wederopbouwijk Hakkelerkamp, Standbad en Openluchttheater.

Opstappen: Raadshuis/VVV Winterswijk

Ieder uur vanaf 11.00 uur.

Rondwandeling Wederopbouw

Onder begeleiding van een gids van het Gilde Winterswijk door een wederopbouwwijk. Vertrek vanaf speeltuin Kreil (Dingstraat). Einde bij Transit-Oost. Ochtendwandeling: vertrek om 11.00 uur. Middagwandeling: vetrek 13.30 uur.


Openluchttheater en museumfabriek

Ook is het Openluchttheater uit 1949 te bezoeken op zaterdag 14 september aan de Huininkmaat 6. Op zondag 15 september is er een speciaal jubileumprogramma. In de museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 is er een kleine expositie over de tijd van de wederopbouw. Deze expositie is voornamelijk ingericht met objecten en foto’s uit de collectie van het museum en geeft een beeld van Winterswijk in die periode.

 


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier of www.openmonumentendag.nl

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item