OMD: Zutphen

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

OMD: Zutphen

Laat je verwonderen door al het moois dat is gebouwd tijdens de wederopbouwperiode. Ontdek hier wat je kunt zien in de gemeente Zutphen.

Door oorlogsverwoestingen is er in Zutphen onder andere veel wederopbouwarchitectuur te vinden rondom het stationsgebied. Uiteraard is het station zelf een Top-100 monument 1940-1958. Maar in de omgeving zijn nog meer bijzondere panden te zien! Ga zaterdag of zondag mee op Fietsexcursie langs wederopbouwarchitectuur onder begeleiding van Paul de Neeling in Zutphen of Eefde.

Fietsexcursie wederopbouwarchitectuur Zutphen en Eefde

Zaterdag 14 september

Fietsexcursie Wederopbouwarchitectuur Zutphen

Door Paul de Neeling

Opgave tussen 10.00 uur-13.30 uur bij Infopunt in de Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, Zutphen

Vertrek om 14.00 uur bij station Zutphen, Stationsplein 12, Zutphen.

Zondag 15 september

Fietsexcursie Wederopbouwarchitectuur Eefde

Door Paul de Neeling

Opgave tussen 11.00 uur-13.30 uur bij Infopunt in de Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, Zutphen

Vertrek om 14.00 uur bij Woonzorgcentrum De Polbeek, Van Dorenborchstraat 1, Zutphen

Op het station Zutphen zijn doorgaans voldoende OV-fietsen beschikbaar. Check vooraf even via de website van NS. 

Arriva heeft een speciale actie voor reizen met de bus door de Achterhoek tijdens de Open Monumentendagen, klik hier .

Het infopunt van OMD Zutphen bevindt zich in de Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, Zutphen.  Hier is het OMD-programmaboekje gratis verkrijgbaar. Ook kunt u zich hier inschrijven voor bovengenoemde fietsexcursies over wederopbouwarchitectuur of voor een van de andere rondleidingen in Zutphen of Warnsveld. Het gehele programma van OMD Zutphen kunt u vinden op de website https://www.openmonumentendag.nl/comite/zutphen/ .

 


Wederopbouw in gemeente Zutphen

Baudartiuscollege

Isendoornstraat 1 in Zutphen
Architectenbureau: Rotshuizen en Wind, Arnhem
Opdrachtgever: Vereniging tot stichting en instandhouding van een Christelijk lyceum voor Zutphen en omstreken
Bouwjaar: 1949-1951

Na de Tweede Wereldoorlog kregen tal van nieuwe ideeën de kans om het bestaande onderwijssysteem te doorbreken en vernieuwen. Vanaf de jaren vijftig werd druk geëxperimenteerd met verschillende typen schoolgebouwen. Het Baudartiuscollege bestond oorspronkelijk uit drie vleugels van twee verdiepingen. De architecten ontwierpen een gebouw gekenmerkt door de Shake Hands architectuur. De omlijsting van de vensters en de pilaren van Franse kalksteen, de gevelversiering en de stalen kozijnen zijn hier allen kenmerken van. Eveneens kenmerkend is de toepassing van kunst in het interieur. Het gedenkraam voor gevallen leerlingen, en de zuilen die met mozaïek werden bekleed zijn hierbij het vernoemen waard.


Postkantoor

Molengracht 2
Architectenbureau: W.J. Gerretsen, C.J. Cramer, Arnhem
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst 1953-1954

 De PTT wilde zijn gebouwen voor het publiek herkenbaar maken en hanteerde daarom een algemeen schema van plattegronden. Het resultaat was een massief, rechthoekig gebouw van twee verdiepingen in de Shake-hands architectuur. Typisch voor de wederopbouwarchitectuur is de afwisseling van de ramen. Hoge ramen en verschillende formaten vierkante ramen wisselen elkaar af en geven het gebouw een voor die tijd modern en functionalistisch uiterlijk. Eveneens typerend voor die tijd is de toepassing van  kunst in het interieur die aansluit bij de functie van het gebouw. In de lange gevel aan de Molengracht zijn zeven gevelstenen aangebracht van gegoten sierbeton, gemaakt naar een ontwerp van kunstenaar A. Diekerhof uit Arnhem.


Station Zutphen

Stationsplein
Architect: H.G.J. Schelling
Opdrachtgever: Nederlandsche Spoorwegen 1952

Het oude station van Zutphen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, daarom had een nieuw station grote prioriteit bij de wederopbouw. Ondanks centrale maatregelen voor productie en distributie, was er tijdens de oorlogsjaren een groot tekort ontstaan aan materialen voor de bouw. Het puin van het oude station werd daarom weer verwerkt in het nieuwe station. Het gebouw heeft een dubbele zuilengalerij voor de ingangshal. De twee verdieping hoge, ranke zuilen dragen een luifel. Deze was bedoeld om de reiziger gelegenheid te geven met een voertuig droog voor de ingang van het station te komen. Aan de buitenzijde, zijn aan weerszijden van de ingang twee beton reliëfs van de Amsterdamse kunstenaar Ben Guntenaar aangebracht. De reliëfs gaan over reizen en afscheid nemen.

 


Meer info

Open Monumenten Dag kent in 2019 naast het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ ook het regionale thema ‘Wederopbouw’. Erfgoed uit deze onbekende en daarom onbeminde periode is in de hele Achterhoek tijdens Open Monumenten Dag te bezoeken. Benieuwd naar welke panden in het weekend van 14 en 15 september in jouw regio zijn opengesteld? Zie hier en ook www.openmonumentendag.nl

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 01:00 tot 00:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item