Openluchttheater Winterswijk

14
Za Sep

14 t/m 15 september 2019

Openluchttheater Winterswijk

programma 2019

Het openluchttheater in Winterswijk uit 1949 bestaat dit jaar in de huidige vorm 10 jaar!

Kort na de oorlog was er in Winterswijk behoefte aan toneel en muziek, maar er was geen geschikte accommodatie.

Voorstellingen vonden plaats in het feestgebouw, het latere Cultureel Centrum, maar dat was echter ongeschikt voor toneel. Ten eerste omdat het geen amfitheater was, zodat de laatste rijen het slecht konden zien, ten tweede waren er geen goed geoutilleerde kleedkamers en ten derde waren er geen vaste stoelen.

De vraag naar een andere accommodatie werd steeds groter. Omdat een schouwburg financieel niet mogelijk was, kwam men op het idee een openluchttheater op te richten. Die kosten zouden lang niet zoveel bedragen, omdat er niet te veel materiaal voor nodig was.

In juli 1947 werd De Stichting ter exploitatie van het openluchttheater De Huininkmaat goedgekeurd door de gemeenteraad. Twee jaar na dato begon men in februari 1949 met de inrichting van het openluchttheater De Huininkmaat. In 1957 werden er echter geen theatervoorstellingen meer opgevoerd en de gemeente heeft de opstallen toen van de stichting overgenomen. Enkele jaren later werd de Culturele Raad opgericht. Op initiatief van deze raad vonden er weer verschillende activiteiten plaats zoals gezamenlijke muziekuitvoeringen en later, in het begin van de jaren 60, werden er ook weer toneelstukken opgevoerd. Nadat in 1966 het feest-gebouw door een cycloon werd verwoest kwam er op die plek alsnog een schouwburg. Hierdoor werd het voor het openluchttheater moeilijker om te blijven bestaan. In 1980, tijdens een vergadering van de Culturele Raad, bleek dat het al jaren onmogelijk was om het theater optimaal te benutten. Langzamerhand werd het theater overwoekerd door onkruid totdat er in 2004 niets meer van over was.

Eind 2004 is er door Ineke van der Lans, Ank Govers en Veronie Snijder een verzoek bij de gemeente Winterswijk ingediend, om via het Burgerinitiatief geld te genereren zodat er een begin gemaakt kon worden om dit openluchttheater weer in ere te herstellen. In 2006 is er, o.a. door de toekenning van de Burgercheque, een nieuwe Stichting Openluchttheater Huininkmaat opgericht.

In 2019 vieren we dat het Openluchttheater in de nieuwe vorm 10 jaar bestaat. Er staan diverse voorstellingen op het programma en op Open Monumentendag 15 september is er een speciaal jubileum programma.

 


Meer info

Het Openluchttheater Winterswijk ligt vlakbij het centrum op een unieke locatie in het Huininkmaatpark.

Tijdens de zomermaanden bieden wij een aantal zeer gevarieerde voorstellingen. De lage entreeprijzen maken het extra aantrekkelijk om er met familie of vrienden een leuke middag of avond van te maken. U bent van harte welkom!

Zie voor meer informatie de website van het Openluchttheater.

Foto's

Projectdetails

Locatie

Stichting Openluchttheater Winterswijk

Correspondentieadres:
Wooldstraat 42
7101 NS  Winterswijk

Locatieadres:
De Huininkmaat 6
7101 JJ  Winterswijk

Tijdstip
van 18:00 tot 22:00

Duur
van 14-09-2019
tot 15-09-2019

Thema's
Draagvlak
Duurzaamheid

Categorieën
Agenda-item
Educatief
Evenement

Meer informatie over deze activiteit

Website bezoeken