Open Monumenten Dag

Open Monumenten Dag

Wederopbouw en Open Monumenten Dag

Alle comités Open Monumentendag in de Achterhoek hebben in 2019 op 14 en 15 september een prachtig programma gemaakt. Naast het landelijke thema stond ook het thema 'wederopbouw' in de belangstelling. Nick, Marlieke, Eva en Joanne zijn dit weekend als 'Razende Reporters' door de Achterhoek gegaan om verslag te doen van alle activiteiten. In deze terugblik kun je een greep hieruit zien.

Openingen

Open Monumentendag begon in de gemeente Bronckhorst al op woensdag elf september. Tijdens deze opening was er ook veel aandacht voor wederopbouw. Harry Somsen verzorgde een voor velen herkenbare lezing over de wederopbouwperiode aan de hand van foto’s. De foto’s waren voor veel mensen in het publiek een feest der herkenning, helemaal met het mooie verhaal van Harry Somsen erbij. Joanne gaf namens Een nieuwe tijd! een korte presentatie over de wederopbouwperiode en het project. Naast Bronckhorst gaven Eva en Joanne ook een presentatie bij de openingen in Berkelland, Doetinchem, Winterswijk en Aalten. We zijn blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze mooie openingen in bijzondere panden: het Staring College in Borculo, de Muziekschool in Doetinchem, de Koppelkerk in Bredevoort en de Jacobskerk in Winterswijk. In Doetinchem was de Muziekschool een zeer toepasselijke locatie. Dit prachtige (late) wederopbouwpand heeft net een renovatie ondergaan zodat het weer klaar is voor de toekomst. Op de planken werd er die avond ook een heus wederopbouwlied opgevoerd!

Het wederopbouwlied van theatermaker Jos Spijkers
Het Staring College in Borculo

Razende Reporters

Nick en Marlieke hebben onder andere vlogs opgenomen om verslag te doen van deze dag. Op onze Social Media zullen de komende tijd deze vlogs verschijnen. Houdt daarom onze Instagram en Facebook in de gaten!

Nick en Marlieke begonnen in Zutphen, bij het station dat een top 100- wederopbouwmonument is! Natuurlijk was er nog veel meer te zien in Zutphen. De vlog hierover is tijdens Open Monumentendag zelf al op de socials verschenen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op onze facebookpagina.

Naast Zutphen werd ook nog de gemeente Bronckhorst bezocht door Nick en Marlieke. Er waren daar diverse tentoonstellingen te zien over de wederopbouwperiode. Deze gingen in het bijzonder over de architectuur en de gebouwen in de gemeente zelf. Een erg mooie tentoonstelling waarbij bezoekers goed konden zien hoeveel er eigenlijk nog uit de wederopbouwperiode nog in hun eigen omgeving staat.

Indrukwekkend programma

Ook Lochem stond op de planning van Nick en Marlieke waar onder ander de Ehzerbrug werd bekeken (een bijzonder zeldzame brug!) en de Sint Jozefkerk werd bezocht. Deze wederopbouwkerk wordt door een enthousiaste groep mensen nog steeds goed onderhouden en klaar voor de toekomst gemaakt.

In de middag waren Nick en Marlieke in Doetinchem dat een indrukwekkend programma had samengesteld. Naast de reünie van de Algemeen Technische School, was er een theatertour, rondleiding en waren er diverse panden open. Vervelen hoefde zeker niet!

Ook buiten de stad Doetinchem was er natuurlijk van alles te beleven. Zoals in Wehl bij de graansilo, een prachtig gerestaureerde ‘kathedraal’ van het platteland. Ook op het platteland was de ‘Moezeköttel’ te bezoeken. Een prachtig gerestaureerde noodwoning in Megchelen, helemaal ingericht zoals vlak na de oorlog. Op zondag kon er ook gefietst worden in een tocht langs nog meer noodwoningen in en rondom Megchelen dat door de oorlog veel verwoesting kende. Deze noodwoningen herinneren ons hier nog aan.

Eva bracht in de middag een bezoek aan natuurpark Kronenkamp in Neede. Deze voormalige waterzuiveringsinstallatie is nu een natuurpark waar educatie, ontdekken, herbestemming en natuur samenkomen. Door dit prachtige initiatief en harde werk van de vrijwilligers is er in korte tijd een nieuwe hotspot in de Achterhoek ontstaan.

Joanne was op dat moment in het zuiden van de Achterhoek, in de grensplaats Dinxperlo. In de voormalige ontmoetingskerk waren panelen opgesteld over de wederopbouwperiode. Architect Gerben Meussen gaf een toelichting op de bijzondere wederopbouwkerk en haar typische kenmerken. Ook de huidige eigenaar van de Kerk, Harry Esselink, gaf een toelichting op zijn plannen voor de kerk waarbij bleek dat er zeker wel toekomst is voor wederopbouwarchitectuur!

De Ontmoetingskerk in Dinxperlo

Stralend weer

Ondertussen was er in vele gemeenten nog veel meer te beleven. In Winterswijk vierde het Openluchttheater (1949) haar jubileum met een speciale voorstelling. Gelukkig was het mooi weer en kwam daarmee het ‘openlucht’ theater ook echt tot zijn recht. In Doesburg was de indrukwekkende Martinikerk te bezoeken, met de hoogste kerktoren van Gelderland! Dankzij de wederopbouwperiode is deze kerk nog steeds in volle glorie te bewonderen.

In Montferland was er geen speciaal programma voor Open Monumentendag, maar was er wel degelijk wat bijzonders te zien! De Markthal in Didam is een prachtig voorbeeld van de ‘Delftse school’ en er is ook nog daadwerkelijk iedere vrijdag markt. Een enthousiaste vereniging houdt dit prachtige monument in stand en toekomstbestendig. Kortom alle reden om eens te gaan shoppen op de vrijdagmarkt in Didam.

Tot slot was er in Oost-Gelre nog een speciale rondgang langs wederopbouwarchitectuur. Al met al was het een bomvol programma in dit stralende weekend in september! Wij zullen de komende tijd nog terugblikken met meer foto’s en video’s op dit mooie weekend. De Achterhoek is rijk aan bijzonder erfgoed uit de wederopbouwperiode.


 

 


Meer info

Meer weten?

In het Achterhoek Nieuws is in de week voorafgaand aan het Open Monumentendag weekend een spread verschenen met alle activiteiten en bijzondere panden. Om de spreads te bekijken per gemeente klik hier.

Foto's

Projectdetails

Thema's
Draagvlak
Duurzaamheid
Omgevingswet
Wijkaanpak

Categorieën
Agenda-item
Educatief
Evenement
Project-item

Meer informatie over deze activiteit

Website bezoeken