Presentatie Jaarboek Achterhoek en Liemers nr. 43

29
Vr Nov

29 november 2019

Presentatie Jaarboek Achterhoek en Liemers nr. 43

Presentatie van het Jaarboek met artikel over Wederopbouw!

Vooruitlopend op het herdenkingsjaar 2020 zal het Jaarboek Achterhoek en Liemers nr. 43 in het teken staan van de bevrijding.

Bevrijding van de Achterhoek

Op 28 maart slaagden enkele Canadese regimenten er in om bij het Achterhoekse Megchelen de Duits-Nederlandse grens over te steken. Megchelen was daarmee het eerste dorp van Nederland boven de grote rivieren dat bevrijd werd. In dit verband wordt dan ook wel eens de beeldspraak gebruikt dat noordelijk Nederland ‘via de achterdeur’ werd bevrijd.

De schermutselingen rondom Megchelen krijgen ruim aandacht in het door Peter Bresser geschreven artikel. Dat de strijd om de Achterhoek en Liemers met de bevrijding van Megchelen nog lang niet gestreden was, leest u in de artikelen over de bevrijding van Doetinchem (van Karel Berkhuysen), de strijd rondom Gorssel (van Roel Hendriks) en in verhalen van andere auteurs.

Vluchtelingenstromen en wederopbouw

Naast deze, vooral militair georiënteerde verhalen, is er aandacht voor andere aspecten van de bevrijding, zoals de bevrijding van de Rekkense Inrichtingen (van Leo van Dijk) en de vluchtelingenstromen die zich door de regio bewogen (van Wim van Heugten).

Na de bevrijding brak de periode van wederopbouw aan. Deze nieuwe tijd bracht ook een zekere hang naar het verleden met zich mee. Volgens de overheid moest echter alles na de oorlog anders. Nick van den Berg, projectmedewerker van Een nieuwe tijd! schreef er een artikel over voor het jaarboek.

De tijden van het programma van de presentatie op vrijdag 29 november a.s. zijn onder voorbehoud van 15.00 uur (inloop) tot 17.00 uur (afsluiting).
Het volledige programma wordt t.z.t. bekend gemaakt.

Locatie: Martinuskerk, Pastoor Molderstraat 2 te Megchelen.


Meer info

Kijk voor meer informatie op de website van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers 

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 15:00 tot 17:00

Duur
van 29-11-2019
tot 29-11-2019

Thema's
Draagvlak
Wijkaanpak

Categorieën
Agenda-item
Educatief
Evenement