Zelhem 75 jaar vrijheid en wederopbouw

02
Do Jul

02 juli t/m 20 augustus 2020

Zelhem 75 jaar vrijheid en wederopbouw

Museum Smedekinck is vanaf 2 juli weer open!

In het kader van de landelijke campagne 75 jaar vrijheid, wordt er bij museum Smedekinck te Zelhem een zeer grote expositie georganiseerd met betrekking tot de voormalige gemeente Zelhem in de Tweede Wereldoorlog. Tevens is er een expositie te zien over de wederopbouwperiode in Zelhem van 1945 tot 1965.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. In dit kader wordt in heel Nederland veel georganiseerd in het kader van de landelijke campagne 75 jaar Vrijheid. De activiteiten lopen parallel aan de bevrijding en lopen van zuid naar noord als een soort loper. Op 1 april 1945 is Zelhem bevrijd.

Van 2 juli tot en met 2 augustus is in de schure een uitgebreide expositie te bezichtigen die alle facetten van Zelhem in de Tweede Wereldoorlog belicht. Veel foto’s, uniformen en voorwerpen vertellen het verhaal uit die perioede. Ook de naoorlogse periode en de politionele acties in Indië komen aan bod. Op de daele wordt ieder uur een documentaire vertoond waarin Zelhemmers vertellen over hun ervaringen tijdens de oorlog.

In het verlengde hiervan is In de stal van 2 juli tot 20 augustus de expositie “75 jaar bevrijding en wederopbouw” ingericht met werkstukken van basisschoolleerlingen en de Boerderij, alsmede informatie over de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Dit laatste was ook een onderdeel van de Open Monumentendagen in 2019. Mocht u dat gemist hebben dan krijgt u hierbij een herkansing.

 

Zelhem 75 jaar bevrijding

Diverse panelen nemen u mee naar de wederopbouwperiode in Zelhem van 1945 tot 1965. Deze panelen zijn gemaakt door Harry Somsen in het kader van Een Nieuwe tijd, wederopbouw in de Achterhoek / Zelhem. Op deze panelen is goed te zien hoe het herstel en de nieuwbouw van het zwaar gebombardeerde dorpscentrum van Zelhem heeft plaatsgevonden. Tevens krijg je een indruk van de uitbreiding van het dorp in deze periode met woonwijken, bedrijven, winkels en boerderijen.

Kijk voor meer informatie op de website van museum Smedekinck!

 


Meer info

Meer weten?

Klik hier!

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 13:00 tot 22:00

Duur
van 02-07-2020
tot 20-08-2020

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item
Educatief
Evenement
Project-item

Meer informatie over deze activiteit

Website bezoeken