Zelhem 75 jaar vrijheid en wederopbouw

02
Di Jun

02 juni t/m 31 december 2019

Zelhem 75 jaar vrijheid en wederopbouw

In verband met het covid-19 virus is de opening van de expositie voorlopig uitgesteld. Het is nog onbekend wanneer deze gaat plaatsvinden.

In het kader van de landelijke campagne 75 jaar vrijheid, wordt er bij museum Smedekinck te Zelhem een zeer grote expositie georganiseerd met betrekking tot de voormalige gemeente Zelhem in de Tweede Wereldoorlog. Tevens is er een expositie te zien over de wederopbouwperiode in Zelhem van 1945 tot 1965.

Op 1 april (de bevrijdingsdatum van Zelhem) is de officiële opening bij museum Smedekinck van de expositie 75 jaar vrijheid Zelhem. De opening wordt verricht door Arend Hulshof, achterkleinzoon van de toenmalige burgemeester Rijpstra en tevens auteur van het boek: ‘Rijpstra’s ondergang’. Als tweede gast de landelijk bekende Ad van Liempt, bekend van menig documentaire, tentoonstelling en boek.

Vanaf 2 april is het museum geopend voor het publiek met uitzondering van de maandag alle dagen van 13.30 uur tot 17.00 uur.
Er worden onder andere veel authentieke uniformen, uitrustingsstukken en gebruiksartikelen getoond. Daarnaast zijn er panelen te bekijken met foto en documentatie materiaal. Deze zijn thematisch ingericht over de Jodenvervolging, Mobilisatie, Collaboratie, Luchtoorlog en Bevrijding. Tot slot is er een gedeelte over de Indiëgangers ingericht: een complete generatie jongemannen die na de oorlog weer in een volgend conflict terechtkwamen. Sommigen voor een periode van ruim drie jaar. Verder is in het museum een doorlopende fotopresentatie, een documentaire en een Willy’s Jeep te zien. Op diverse avonden worden er lezingen gegeven, er worden bezoeken aan de seniorencentra gebracht en de basisscholen in de omgeving zijn benaderd. Neem voor meer informatie en alle activiteiten een kijkje op de speciale facebookpagina:

Zelhem 75 jaar bevrijding

In de expositie ruimte van museum Smedekinck komt tegelijkertijd een expositie over de wederopbouw periode in Zelhem van 1945 tot 1965 aan de hand van 11 informatie panelen. Deze panelen gemaakt door Harry Somsen in het kader van Een Nieuwe tijd, wederopbouw in de Achterhoek / Zelhem en zijn tot 10 juni 2020 te bezoeken. Op deze panelen is goed te zien hoe het herstel en de nieuwbouw van het zwaar gebombardeerde dorpscentrum van Zelhem heeft plaatsgevonden. Tevens krijg je een indruk van de uitbreiding van het dorp in deze periode met woonwijken, bedrijven, winkels en boerderijen.

De bevrijding expositie  wordt  op 5 mei afgesloten met een groot bevrijdingsconcert georganiseerd op het buitenterrein van museum Smedekinck. Met de medewerking van het Zelhems Mannenkoor, Harmonie Prinses Juliana, Folkloristische dansgroep Wi’j eren ’t Olde, Chr.Koor Inspiration en Muziekvereniging Euterpe uit Halle. Het wordt het een groots muzikaal spektakel! Ook kan men genieten van een optreden van de dialectband “Goed Volk”. De band waar Hans Westerveld, winnaar van De Gelderse Kleiroze in 2018 deel uit maakt. Het is een inloopconcert, men is dus vrij om tussen 16.00 -21.00 uur te komen wanneer men wil.

 


Meer info

Meer weten?

Klik hier!

Foto's

Projectdetails

Tijdstip
van 13:00 tot 22:00

Duur
van 02-06-2020
tot 31-12-2019

Thema's
Draagvlak

Categorieën
Agenda-item
Educatief
Evenement
Project-item

Meer informatie over deze activiteit

Website bezoeken