Bevrijding

03

1945

Bevrijding

Na de bevrijding begon de wederopbouw op grote schaal.

De grootschalige wederopbouwperiode begon met de bevrijding van Nederland. Eind maart en begin april 1945 bevrijden de Britten en Canadezen de Achterhoek. Vanuit Duitsland trokken op 28 maart 1945 de Britten Nederland in. Megchelen was hierbij het eerste Nederlandse dorp dat boven de grote rivieren bevrijd werd. Na Megchelen veroveren de Britten snel de Achterhoek. Op sommige plaatsen ondervonden zij nog wel tegenstand van de Duitsers. Bijvoorbeeld in Aalten waarbij 82 Nederlandse burgers om het leven kwamen. Toch werd deze plaats samen met Varsseveld en Gendringen op 30 maart bevrijd.

De Canadezen begonnen op 30 maart met een opmars naar het noorden en westen van Nederland. Zij moesten de IJssel oversteken, maar dit bleek nog niet eenvoudig. Langs de IJssel was namelijk een verdedigingslinie door de Duitsers gebouwd waardoor er bij steden gelegen aan de rivier nog hevig werd gevochten. Op 31 maart werden ook Dinxperlo, Groenlo en Winterswijk bevrijd. Bij deze laatste plaats vond er nog een hevige tankslag plaatst. De volgende dag volgen ’s Heerenberg, Borculo, Terborg en Eibergen en uiteindelijk werd Enschede bereikt waarna de Britten weer Duitsland introkken. Doesburg en Doetinchem bleken niet eenvoudig te veroveren. Doesburg werd bijvoorbeeld nog twee weken belegerd door de Duitsers. Ook in Zutphen was er nog veel weerstand door fanatieke jonge soldaten. Toch werd ook deze stad op 8 april bevrijd samen met andere steden en dorpen langs de IJssel.

Er heerste stemming van feest en opluchting in de Achterhoek, maar er was ook een diep gevoel van rouw en verdriet. In de laatste dagen vielen er nog veel slachtoffers en vonden er nog grootschalige verwoestingen plaats aan bouwwerken en infrastructuur.

De Achterhoek likt haar wonden, maar herpakt zich snel en begint aan de periode van wederopbouw.

Beeld en geluid

Bevrijding Nederland Achterhoek in kleur / Liberation Route East Holland in full-color - April 1945

Afbeeldingen

`