Schaarste

04

1947

Schaarste

Het herstel na de oorlog van de verwoestingen ging samen met een periode van schaarste.

Er was niet alleen fysieke schade, ook de economie moest weer worden opgebouwd. Alles was kapot en ook het economisch systeem. Een belangrijk onderdeel van de wederopbouwperiode is het Marshallplan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, George C. Marshall, stelde dit plan in voor de door de oorlog getroffen Europese landen. De bedoeling was dat door financiële en materiële hulp de economie in Europa zo snel mogelijk weer opgebouwd werd. Tussen 1948 en 1952 zorgde deze hulp uit Amerika er mede voor dat de industrie en energievoorziening weer op gang kwam in Nederland. De industrie draaide al snel op volle toeren, ook dankzij streng overheidsingrijpen. Maar ondanks het marshallplan is er in de eerste jaren na de oorlog veel schaarste.

Deze schaarste zorgde ervoor dat er nog niet op alle plekken direct met de herstelwerkzaamheden begonnen kon worden. Het was belangrijk om zuinig te zijn en veel producten gingen ‘op de bon’. In 1952 was koffie het laatste product dat weer vrij verkrijgbaar was.

De schaarste zorgde er bijvoorbeeld ook voor dat er goed gebruik werd gemaakt van de middelen die er waren. Het station in Zutphen, nu rijksmonument, werd in 1952 weer geopend. Ondanks het moderne ontwerp, is er nog een deel van een oude station aanwezig in het huidige. Het puin van de stationsomgeving dat zwaar te lijden had gehad in de oorlog, werd verwerkt in het nieuwe station.

Beeld en geluid

Marshalhulp wederopbouw en mode 1948

Afbeeldingen

`