Welvaartsgroei

07

1960

Welvaartsgroei

De economie herstelde zich en het dagelijks leven veranderde ingrijpend. Mede dankzij deze periode werd de Achterhoek een welvarende regio.

Er wordt zes dagen per week hard gewerkt en geld voor luxe was er nauwelijks. In de wederopbouwperiode deden er zich in een snel tempo allerlei vernieuwingen voor, de jaren 60 zetten alles op zijn kop. Niet alleen op het gebied van architectuur, stedenbouw en industrie, maar ook in het dagelijks leven. Zodoende werd het leven van veel mensen gemakkelijker en veranderde in een korte tijd.

Mensen gingen meer verdienen, de welvaart nam toe en  zij kunnen zich ineens allerlei luxe veroorloven. Auto’s werden steeds meer zichtbaar in het straatbeeld waardoor de mobiliteit toenam. Ook hadden mensen meer vrije tijd waardoor zij er op uitgingen en niet meer gebonden waren aan de eigen woonplaats. Ook in de woonkamer kwam de wijde wereld naar binnen: via het televisietoestel konden veel mensen nu zien wat er elders in de wereld gebeurde.

Voor de huisvrouw werd het leven een stuk gemakkelijker. Door de komst van de wasmachine was je niet meer ene hele dag bezig met de was. Daarnaast konden we gaan koken op gas en konden de kolen de deur uit om het huis te verwarmen. Voor de boodschappen hoefde je niet meer langs allerlei winkels, maar kon je in de supermarkt alles zelf uit het schap pakken. Het betekende ook veel dat gehuwde vrouwen vanaf 1956 niet meer handelingsonbekwaam waren.

Als kind moest je nu op eens denken aan tandenpoetsen. Hygiëne werd steeds belangrijker. Dankzij de douche hoefde je niet meer het badwater met al je broertjes en zusje te delen. Ook waren er meer mogelijkheden voor de opleiding. En dankzij de instelling van de vrije zaterdag kon je ook nog eens wat vaker met je ouders erop uit. Een dagje naar de dierentuin was dankzij de auto niet meer zo ver vanuit de Achterhoek.

Maar de welvaart kent ook zijn schaduwzijde: milieuvervuiling. Een onderwerp waar we nu dagelijks mee te maken hebben.

Beeld en geluid

Een aankondiging naar het programma Ondersteboven - Nederland in de jaren 60 van de NPO

`